Тецухико Асай

Тецухико Асай

(1935 - 2006)

Имало е и има много инструктори в JKA (Японската карате асоциация), но малцина са тези като майстор Тецухико Асай. Има нещо хипнотично в него, докато го гледате как се движи. Той е невероятно пъргав и има страхотната способност да избягва от линията на атаката, докато кляка, скача и се върти. Тези, които са тренирали с него забелязват дълбоката му и сериозна личност и са свидетели на „планината” от знания зад очите му.
Роден е през 1935г. в префектура Шикоку, Япония, Асай сенсей е син на полицай, Асай имал голям интерес към бойните изкуства – тренирал Сумо, но имал познания и в Кендо и Джудо.
Въпреки началото, веднъж видял човек в Карате Ги и бил впечатлен от неговата сила и решил, че трябва да учи в небезизвестния университет „Такушоку”. Въпреки че не харесвал особен преговора, той учил много упорито, за да издържи тежкия изпит.
През 1958г., Асай се дипломирал от университета, където имал възможност да практикува под ръководството на майстор Масатоши НакаямаТеруюки Оказаки и дори майстор Гичин Фунакоши. След дипломирането му по предложение на сенсей Накаяма, Асай влиза в инструкторския курс на JKA и го завършва след три години обучение.
Майстор Асай участвал също и в много състезания, като има много титли, между които и абсолютен шампион на националното първенство на Япония по ката и кумите, като побеждава големи майстори в Карате До.
Асай сенсей е преподавал на много места по целия свят, но може би най-много време е прекарал в Хавай и бил избран за технически директор на JKA, като бил и подготвян и за главен инструктор.
През 2000г., обаче, Асай сенсей тръгнал по свой път, различен от този на JKA и след поредица от съдебни дела, създал своя организация – Japan Karate Shotokai(JKS).
Всички, които са тренирали с Асай сенсей са меко казано впечатлени. Той бил един от най-динамичните бойци, които са съществували. Неговите движения са красиви и пълни с енергия. Майстор Накаяма пише за него в книгата си „Best Karate”: “Постоянно менящите се движения на Тетцухико Асай, напомнящи за въздушен танц понякога, оставят наблюдаващите с отворена уста от възхита. Неговият неподражаем талант води своето начало от тренировките в неговата младост създали – мощен таз, гъвкаво тяло, дълбоки технически умения, отлични рефлекси и безкраен кураж.”
За жалост Асай сенсей почина на 15 август 2006г., след битка с рак, на 71г. Но неговият завет в Карате До ще живее вечно.

Тецухико Асай - Шотокан Карате ДоТецухико Асай - Шотокан Карате ДоТецухико Асай - Шотокан Карате ДоТецухико Асай - Шотокан Карате ДоТецухико Асай - Шотокан Карате ДоТецухико Асай - Шотокан Карате ДоТецухико Асай - Шотокан Карате ДоТецухико Асай - Шотокан Карате До