Теруюки Оказаки, 10 дан, шотокан карате до

Теруюки Оказаки

(1931)

Майстор Теруюки Оказаки е роден на 22 юни 1931г. в Фукуока, Япония. След като изучава Айкидо, Джудо и Кендо, през 1947г. той започнал и тренировки по Карате До. Той се присъединил към JKA, където тренира под ръководството както на майстор Фунакоши, така и на Масатоши Накаяма.
През 1953г. се дипломирал от университета Такушоку в Токио с бакалавърска степен по политическа икономика. В средата на петдесетте години на миналия век помага дейно на Масатоши Накаяма да разработи прочутия инструкторски курс на JKA. По-късно преподава Карате До в от най-големите университети, между които и Такушоку. Също така ръководи и тренировките на инструкторите в щабквартирата на JKA.
През 1961г. е бил изпратен в САЩ от главния инструктор на JKA – сенсей Масатоши Накаяма, за да помага за разпространението на учението на Карате До по света. Оказаки сенсей основал доджо във Филаделфия (днес главно доджо на ISKF – International Karate Association Federation) и създал East Coast Shotokan Karate Association – Шотокан Асоциация на Източния бряг. През 1977г. основава и ISKF, която днес е една от най-големите Карате организации по света. ISKF, на която майстор Оказаки е председател и главен инструктор има повече от 50 000 членове в над 30 страни по целия свят.
Сенсей Оказаки получава X дан през октомври 2007, а също така е и инструктор в редица американски университети. През юни 2007г. ISKF извоюва своята независимост от JKA, към която се причислява като клон от началото на своето създаване. Това позволява на ISKF, да излезе извън пределите на Панамериканския регион и да разпространява своята идея за Карате До в повече страни. Майстор Оказаки е автор и на две книги – „Книга на модерното Карате” и „Съвършенство на характера: Ръководните принципи на бойните изкуства и всекидневния живот”.

 

 

Теруюки Оказаки - Шотокан Карате ДоТеруюки Оказаки - Шотокан Карате ДоТеруюки Оказаки - Шотокан Карате ДоТеруюки Оказаки - Шотокан Карате ДоТеруюки Оказаки - Шотокан Карате ДоТеруюки Оказаки - Шотокан Карате ДоТеруюки Оказаки (във въздуха) и Хидетака НишиямаТеруюки Оказаки - Шотокан Карате ДоТеруюки Оказаки - Шотокан Карате До