Тейджи Касе

Тейджи Касе

(1929 – 2004)

Тейджи Касе е роден на 9 февруари 1929г., в Чиба, Япония. На 6 годишна възраст той започва тренировки по Джудо, като през 1944г. защитил ІІ дан. През февруари същата година, на 15 годишна възраст, той започнал с изучаването на Карате До в Шотокан доджо под ръководството на Гичин Фунакоши и Гиго Фунакоши. Той се запознал с това изкуство от книгата „Карате До кьохан” на Гичин Фунакоши.
За известно време той изучавал и Джудо и Карате До едновременно, но скоро преди да защити ІІІ дан в джудо той се отказал. От време на време също тренирал и Айкидо при Морихей Уешиба и Нориаки Иное, учителят по Айкидо на Шигеру Егами.
На 16 годишна възраст, през 1945г. той подал молба в армията да стане пилот-камикадзе, но преди да имал възможност да се „изяви” войната свършила.
По-късно той вече следвал в университета „Саншу”, където тренирал Карате До в университетския клуб под ръководството на Геншин Хирониши. През 1946, Касе защитил първи дан, през 1947 втори, а през 1949 и трети дан в Карате До.
От 1964 до 1965 той бил директор на инструкторския курс на JKA (Японската карате асоциация). Той се присъединил към JKA с идеята да се посвети изцяло на разпространението на учението на Карате До по света. През тези години се случило и първото пътуване на Касе до други страни с тази цел. От 1966г. той преподавал в различни европейски страни, като окончателно се установил във Франция.
През 1986г. той напуснал JKA и тръгнал по собствен път. За него историята в Карате се дели на три фази: Окинава, Япония (Гичин Фунакоши) и Гиго Фунакоши. Той се опитвал да възстанови Карате До на Гиго Фунакоши. С тази цел през 1986г. заедно с Хироши Ширай основали собствена федерация – WSKA – World Karate Shotokan Academy (Световна Шотокан Карате Академия), където било преподавано традиционно Карате До по стила на Гиго Фунакоши.
В неговите тренировки той влагал особено значение на практикуването на ката, която той обичал да упражнява огледално.
На 31 май 1999г. получил сърдечен удар, от който никога не се възстановил напълно. Въпреки предупрежденията на докторите, той не се отказа от Карате До, а продължил да преподава верен на своите учители Гиго Фунакоши и Шигеру Егами, които не се отказали до последно.
Тейджи Касе умира на 24 ноември 2004г. в Париж на 75 годишна възраст. До смъртта си той не спира да разпространява „Гиго Карате До” в цяла Европа.

Тейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате ДоТейджи Касе - Гиго Карате До