Сокон Матсумура

Сокон Матсумура

(1796 - 1893)

Сокон Матсумура е роден в гр. Шури, Окинава като на 14 годишна възраст е изпратен да тренира при Канга Сакугава – Тоде, където тренира до смъртта на майстор Сакугава.
Той е един от малкото хора, които са били наградени с титлата „Буши” от кралската фамилия. Сокон Матсумура е един от най-обсъжданите окинавски бойци, като за него са се разказвали много истории и легенди. Той бил най-известният студент на майстор Сакугава. След смъртта на майстор Сакугава, той бил „осиновен” кралската фамилия и изпратен да учи в манастира Шаолин, като след завръщането си служи като телохранител на трима различни крале.Спечелил си прозвището „буши“, което в превод от японски означава – войн, самурай.
Сокон Матсумура е човекът, който е развил и систематизирал Шури-те (един от стиловете, от които произлиза карате, другите са Наха-те и Томари-те, като всички носят имената на населените места, където са се практикували).
Някои от най-известните ученици на Матсумура са: Ясутсуне Азато и Ясутсуне Итосу, като рядко е тренирал лично Гичин Фунакоши.
От неговото учение и до днес е останал цитатът:
„Ако искаш да разбереш истината за бойните изкуства, трябва да ги изучаваш дълбоко. В  същността си изкуствата и бойните изкуства са едно и също нещо.”
Ако погледнем към „Пътят на война”   ще видим различните нива на развитие:

  • Gukushi no bugei  – човек, който няма  нищо повече от повърхностно знание за техниката.
  • Meimoku no bugei – човек които има знанието за физическата страна на бойните изкуства. Той може да бъде силен и яростен, така че да победи лесно над съперника си. Но такъв човек няма самоконтрол и много опасен.
  • Budo no bugei – това е висшето ниво. Можеш да накараш врага да се „самоунищожи”. Хората, които са способни на това са верни на техните приятели, семйство и страна. Те никога не биха направили нещо против природата и човека.