Масатоши Накаяма

Масатоши Накаяма

(1913–1987)

Майстор Масатоши Накаяма е носел бойните изкуства в кръвта си. Роден, през април 1913, в префектура Ямагучи, той бил потомък на клана Санада, в региона на Нагано. Неговият род били изключителни майстори по Кенджутсу( изкуството на боравенето с меч).
След приемането му в университета Такушоку през 1932, майстор Накаяма веднага се присъединява към университетския клуб по Карате До, където тренира под ръководството на майстор Фунакоши и един от синовете му – Йошитака. Решавайки да посвети живота си на Карате До, той заминава за Китай след дипломирането си, за да продължи да учи и тренира.
След като се завръща в Япония, през май 1946, той започва заедно с други инструктори да изгражда традициите на Карате До с майстор Фунакоши начело, като гранд майстор. Те заедно основават JKA (Японската Карате Асоциация) през 1949г. През 1955 било построено и главното доджо на JKA в Токио.
По това време и през следващите няколко години, майстор Накаяма имал неизмерим принос към изкуството. Той разработил, заедно с другите инструктори от JKA, нов, рационален метод на преподаване, който се приспособявал към нивото и целите на всеки трениращ – Карате като физическо развитие, Карате като самоотбрана и тн. Той също наблягал и на необходимостта, всеки аспект в Карате До да бъде физически практичен, и той научно анализирал възможностите за това. Нещо повече, за да е сигурен, че истинската същност на Карате До се предава коректно, той и неговите ученици наблегнали на двегодишна инструкторска програма, която и до днес е единствената специална обучителна програма за инструктори в Карате До. А тренировките никога не спират.
Майстор Накаяма също така е въвел и първото състезание по Карате: първото „Състезание на цяла Япония по Карате До“ ( JKA All Japan Karate Championships) се е състояло през октомври 1957г., а залата била изпълнена до краен капацитет.
Неговото приспособяване на ката и кумите към състезанията бил огромен успех. Петият турнир по Карате на Япония дори бил посетен от Негово Величество принца на Япония( по-късно и император). Карате ставало все по-популярно по света.
Майстор Накаяма оценявал духовните качества, които неговият учител Гичин Фунакоши приемал – особено ценността на скромността и духът на хармония. Той никога не се уморявал да преподава, демонстрирайки тези качества, които изисквали не само дълбоко разбиране, но също и осъзнаване на принципите на Карате До. 
В технически план Накаяма смятал, че всяка техника трябва да демонстрира най-доброто от всеки трениращ. Той също акцентирал и върху важността на това да се изучават и трите елемента на Карате До като един – кихонката и кумите. Tой винаги напомнял на своите ученици да не забравят следното: „Пътят на Карате До, към който се стремите и Път на празните ръце, който трябва да практикувате със спокойно сърце в състояние на празнота; това е Път на развиване на личността.”
Накаяма сенсей определено е човека, освен майстор Фунакоши, който има най-голяма заслуга Шотокан Карате До да е достъпно във всяка държава по света. Майстор Фунакоши е разпространил Карате До в Япония, а майстор Накаяма е продължил неговото дело по света. Неговият живот е бил отдаден на Карате до.Майстор Накаяма почива през 1987г., на 74 годишна възраст.

Масатоши Накяма - Шотокан Карате ДоМасатоши Накяма - Шотокан Карате ДоМасатоши Накяма - Шотокан Карате ДоМасатоши Накяма - Шотокан Карате ДоМасатоши Накяма - Шотокан Карате ДоМасатоши Накяма - Шотокан Карате До