Кейносуке Еноеда

Кейносуке Еноеда

(1935 – 2003)

Сенсей Еноеда е роден на о. Кюшу в южната част на Япония на 4 юли 1935г. Той бил роден атлет, като още от ранна детска възраст започнал да се занимава с баскетбол, Джудо и Кендо като това били най-популярните дейности в Япония по това време. Той се занимавал най-сериозно с Джудо, като на 16 годишна възраст защитил втори дан. Но съдбата си изиграла своята роля и един ден го „отвела” на демонстрация по Карате До в небезизвестния университет „Такушоку”. Двамата майстори били сенсей Иреа и сенсей Оказаки, а тяхната демонстрация го впечатлила дотолкова, че той решил да насочи своята енергия към Карате До.
Той кандидатствал в университета „Такушоку”, след което се присъединил и към известния карате клуб на университета. Две години по-късно защитил първи дан, а след още две вече бил капитан на отбора.
Той получавал наставления дори от сенсей Гичин Фунакоши, чийто съвети са били винаги източник на вдъхновение.
След като се дипломирал от университета се присъединил и към инструкторския клас на JKA, където тренирал под ръководството на Накаяма сенсей и Нишияма сенсей в продължение на три години. А също така тренирал и с много от другите топ инструктори както на JKA, така и на други стилове. Именно това изградило от сенсей Еноеда, един от най-добрите японски състезатели и инструктори.
След като постигнал своята цел, да стана шампион на Япония, сенсей Еноеда започнал да получава покани да води семинари в различни страни – Индонезия, ЮАР, Хавай, както и евентуално да се присъедини към своя приятел Хироказу Каназава и да замине за Англия.
Така през 1965г. сенсей Еноеда се озовал в Ливърпул, Англия, където прекарал известно време като главен инструктор на Karate Union of Great Britain – KUGB. Там той тренирал на пълно работно време с изключителна прецизност и отношение към Карате До. Благодарение на тези усилия на сенсей Еноеда от KUGB, произлезли някои от най-добрите английски бойци, правейки KUGB едно от най-успешните подразделения на JKA.
Отделено от работата към KUGB, сенсей Еноеда бил избран да тренира и много филмови звезди, между които и Шон Конъри за ролята му в един от филмите за агент 007. Също така е издал и много книги и видео материали, които прекрасно илюстрирали „Пътят на Еноеда”
За съжаление през март 2003г., сенсей Еноеда почива, но неговите ученици (Дейв Хазард, Анди Шери, Тери О’Нийл и др.) са перфектен пример за неговото учение. „Той обичаше Карате До, той обичаше своите ученици, той обичаше KUGB”. Бе отдаден на изкуството и отдаде своя живот на преподаването и промотирането на най-високите стандарти в Карате До.
Той беше извор на вдъхновение за всички, които практикуват Шотокан. Накаяма сенсей пише за него:”Кейносуке Еноеда има славата за постижения, които провокират въображението”. Неговият завет ще живее, чрез неговите ученици.

Кейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате ДоКейносуке Еноеда - Шотокан Карате До