Кейго Абе

Кейго Абе

(1938)

Кейго Абе е един от най-известните инструктори, които преподават днес. Ученик на майстор Масатоши Накаяма, неговите умения и широки познания го правят истинско „съкровище” в областта на бойните изкуства.
Кейго Абе е роден на 28 октомври 1938г. на о. Шикокен, Япония. Той започва тренировките си по Карате До на 15 годишна възраст в един клуб неговата гимназия. Там се обучавал при Окинавски инструктори, които практикували Шито рю Карате До.
На 18 годишна възраст той бил приет в популярната инженерска програма на университета Нихон в Токио, а само две години след това започнал да тренира и в главното доджо на JKA (Японската карате асоциация) под наставленията на сенсей Накаяма, който по-късно ще стане негов учител.
В младостта си Абе сенсей е участвал в много състезания, като дори е бил капитана на националния отбор на Япония на второто Световно първенство в Париж.
По-забележително е, че той е отговорен и за създаването на правилата на Шобу Ипон срещите в кумите. Също така е бил и важна фигура в популяризирането на Карате, не просто чрез преподаване, но и чрез правилата, за които спомогнал за създаването им.
След като тренирал в главното доджо 7 години, той станал инструктор на JKA през 1965г. През 1990 година вече бил технически директор, позиция, която заемал 9 години до 1999г., когато се пенсионирал от JKA.
След това той основал своя организация – Japan Shotokan Karate Association – JSKA, която бързо се станала много успешна. Успех, който се дължал най-вече на реномето на Абе сенсей.
Ролята, която той играе в популяризирането на Карате не може да се отрече. Той не е просто жива легенда, но и неговото име ще остане в историята.

Кейго Абе - Шотокан Карате ДоКейго Абе - Шотокан Карате До