Хидетака Нишияма

Хидетака Нишияма

(1928 – 2008)

Роден в Токио през 1928г., Хидетака Нишияма започва да практикува Карате До през 1943г. под ръководството на майстор Гичин Фунакоши. Две години по-късно, след като го приемат в университета Такушоку, той става член и на университетския Карате клуб, а през 1949 и негов капитан. Той е съосновател на Университетската федерация по Карате До в Япония и бива избран за неин първи председател.
През 1951г., след дипломирането му с магистърска степен по икономика от университета, той става и съосновател на JKA (Японската карате асоциация) и е избран в борда на директорите.
През 1952г. е избран за член на специалната програма за бойно-приложни техники на Стратегическото командване на военновъздушните сили на САЩ (става дума за командването дислоцирано в Япония след Втората световна война – бел. прев.). В тази програма служителите на Командването се обучавали в Джудо, Айкидо и Карате До от топ инструктори като Гичин ФунакошиМасатоши Накаяма и Исао Обата. През 1953г. ръководителите на Командването канят сенсей Нишияма да посети базите в САЩ за три месеца и да преподава Карате До там.
През 1960г. е публикувана книгата му „Карате: Изкуството на борбата с голи ръце” и до днес е смятана за емблематична. Може би най-продаваната Карате книга в историята.
През 1961г. отново посещава САЩ по покана на негови ученици от Командването и на членове на JKA в САЩ. През същата година Нишияма основава и Американската карате федерация – AAKF, като национална аматьорска организация. През ноември се провежда и първото състезание под „шапката” на AAKF в Лос Анджелис Калифорния. Там било установено и неговото доджо. Нишияма имал и най-голяма отговорност за разпространението на JKA шотокан в САЩ и региона.
От 1965 до 1970г. AAKF и в частност Нишияма участват в организирането на множество състезания, между които и „САЩ срещу Япония карате турнир” – първото истинско международно състезание.
През 1970г. ААKF се реорганизира в федерация по традиционно карате и JKA се отделя от нея в JKA-US, която става част от AAKF. Нишияма от своя страна заеми председателското място и в двете организации. През април същата година AAKF става член Олимпийския комитет на САЩ.
През 1973г. Нишияма е избран и за председател на Панамериканската Карате Съюз (PAKU), на който също е съосновател.
През 1985г. организацията на Нишияма сменя своето име на Международна федерация по традиционно карате (ITKF), заради популяризирането на думата „карате”, с която се наричат голямо разнообразие от спортове”.

Хидетака Нишияма - Шотокан Карате ДоХидетака Нишияма - Шотокан Карате ДоХидетака Нишияма - Шотокан Карате ДоХидетака Нишияма - Шотокан Карате До

През май 2000г. се провежда „Нишияма къп” –  първото състезание в Русия, след падането на Съветския съюз, което било огромна чест за Нишияма.
Същата година през ноември, Императорът на Япония награждава Нишияма с орден за популяризирането на японската култура по света чрез Традиционното Карате.
През 2001г. той получава и най-високия орден на Полша лично от президента на републиката, по случай провеждането на „Първата световна купа по традиционно карате”.
Той бил невероятно дисциплиниран и организиран човек, а превъзходната му техника само подкрепяла добрата му репутация в целия свят.
Въпреки натоварената му програма, той непрестанно се стремял да практикува традиционните методи на обучение, в стремежа си да ги интегрира по-добре към новите техники на тренировки.

Хидетака Нишияма - Шотокан Карате ДоХидетака Нишияма - Шотокан Карате ДоХидетака Нишияма - Шотокан Карате ДоХидетака Нишияма - Шотокан Карате До

2005г. бележи завършека на повече от три десетилетия дълги изследвания на Будо и значението му за Традиционното Карате. Той казва: „Днес съм много горд от завършека на този проект и имам увереността, че сега можем да предадем изкуството на Традиционното Карате До на бъдещите поколения. Сега е вашето време да се изправите срещу новите предизвикателства и да приемете възможностите предлагани от това знание, което систематизирахме, за да може Традиционното Карате да продължи да се развива  и да донесе ползи на тези, които се стремят към по-високи нива на разбиране и тялото и в съзнанието.
Той представя новата система за тренировка през 2005г. в Сан Диего. В нея той добавя по-задълбочено изучаване на Будо и връзката му към по-добрата техника, която се изисква в Карате До.
Въпреки болестите, които го спохождат, той продължава да води тренировки от понеделник до петък, а също и да се занимава с организационна работа във федерациите.
Сенсей Нишияма умира на 7 ноември 2007г. в Лос Анджелис.
Днес неговото име продължава да е емблема за Традиционното Карате, чрез високите стандарти, които е поставил за себе си и своите ученици.