КУМИТЕ

Кумите, буквално преведено, означава спаринг или водене на бой с противник, и се практикува, когато двама или повече души упражняват техники един срещу друг.

Кумите е способността да прилагате всичко, което сте упражнявали в кихон и всичко, което сте научили от ката, срещу истински противник.Кумите най-често се упражнява, чрез заучени атаки и блокове и за двамата опоненти, но въпреки че донякъде липсва елемент на изненада в това, уменията ни в защита и атака срещу реален противник, се развиват много бързо.

Карате до учи най вече на увереност, силен дух, високо ниво на осъзнатост и твърд характер. Заучаването на техниките от работата с партньор в кумите, няма да Ви даде готов отговор срещу всичко, което може да Ви се случи, но ще Ви даде увереност, че можете да се справите с всяка ситуация, ако се наложи. Увереността е основата в тренировката по кумите.

Кумите Ви предоставя възможност да проверите Вашата техника, като Ви позволява да се упражнявате срещу равностойни или по-добри от Вас противници. Когато тренирате с партньор, Вашата главна цел не би трябвало да бъде победата на всяка цена, а по-скоро да упражните максимално добре всички техники, които владеете; да работите за усет и дистанция; да контролирате битката.

Независимо дали тренирате договорено кумите или свободно, най-важно е уважението към противника, затова техниките трябва да се изпълняват с контрол. Има съществена разлика между тренировката в залата и ситуация извън нея.