КИХОН

Кихонът е в основата на Карате до. Чрез не го се упражняват и тренират всички техники необходими за ката или кумите. Кихонът вероятно е най-скучният и повтарян елемент в обучението по Карате до, но също така може би и най-важният. Кихонът се състои от базови позиции, от които се изпълняват удари и блокове и се практикува, чрез многобройни повторения на тези елементи. Ударите, с ръце и крака, както и позициите имат за цел да развият у укрепят физически тялото, както и да усъвършенстват техниката.
Като всяко едно нещо в Шотокан, кихонът не може да бъде омаловажаван, защото без силни основи, на които да „стъпи“, практикуващият Карате до няма да може да „върви“ уверно по Пътя. Тъй като основата в Карате до е изключително важна за Вашия успех в практикуването.
Някои съвети за подобряване на кихон.

  • приемете, че кихонът Ви е необходим, за израстването Ви в Карате до.
  • практикувайте редовно основните техники неуморно.
  • упражнявайте си основните техники бавно, на 50% и с пълна сила.(когато ги упражнявате бавно, работете върху концентрацията и съзнанието си;когато ги правите на 50% обърете внимание и на техниката;когато работите с пълна сила, се концентрирайте върху всичко.)
  • никога не си мислите, че сте направили някоя техника до съвършенство- продължавайте да практикувате.
  • Вашия дух е концентриран в съзнанието Ви, характерът Ви – в гърдите, енергията Ви е във Вашата хара(областта при корема, около центъра на тежестта). Ако тези три елемента работят един срещу друг – Вашата техника ще бъде възможно най-слаба, но ако си взаймодействат в хармония Вашата техника ще надмине очакванията Ви.