ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Какво е Карате До ?

Карате до е древно източно-бойно изкуство, зародило се на о. Окинава, Япония. Карате до е система от бойни техники за самозащита на пръв „поглед”. Но също така е и философски и морален модел, който възпитава и усъвършенства редица качества във всеки сериозно занимаващ се каратека. Можем да кажем, че Карате до е Път за достигане на духовното, чрез физическото. Думата „Карате до” и съставена от три части: „кара – празен”, „те – ръка, юмрук” и „до – Път”, или преведено изцяло „Карате до”, означава „Пътят на празната ръка”.Под това се разбира празна като невъоръжена, без оръжие, защото ръцете и краката са оръжието на един каратека. Има много различни стилове в Карате до, но Шотокан е един от най-разпространените по света.
Карате До е изкуство, което изисква много, но ако имате постоянството и „благодарността му“ за вложеното от Вас, също ще е голяма. Нужно е време докато разберете за себе си, какво точно е Карате До и чак тогава то се превръща в това, което всъщност е.

Какви са предимствата от тренировките по карате?

Физическите тренировки по Карате до помагат на всеки практикуващ да изгради силно и здраво тяло. Концентрацията и дисциплината, която се изисква за една тренировка изграждат стабилен, решителен и непоколебим характер във всеки сериозно трениращ.

Опасно ли е ?

 Опасност от контузии и наранявания по време на тренировка има дотолкова, колкото и във всички останали спортове дори е по-малка, отколкото при много от тях. Всички техники се изпълняват в зависимост от нивото на трениращите, с контрол,  под непрекъснатото наблюдение на инструктора. Един от основните принципи на Карате до е, че „Карате започва и завършва с поклон (уважение)”

На каква възраст е подходящо да се започне?

 Няма подходяща възраст за Карате до – никога не е късно да се започне. Все пак Карате до не е просто спорт и изисква качества, които е желателно детето вече да притежава, до някаква степен – дисциплина, възможност за концентрация и нещо много важно  – ЖЕЛАНИЕ. Затова, едва ли би било подходящо за съвсем малките деца – 4-5 годишни.

Какво включва тренировката по карате?

 Най-общо тренировката по Карате до включва:

-Разгрявка
-Основна част: кихон, ката или кумите.
-Силова част: лицеви опори, коремни преси, клякания и др.

С какво да съм облечен за тренировка?

 Тренировките се провеждат по карате ги, или така нареченото „кимоно”. В началото разбира се, преди да решите дали искате да се занимавате сериозно, може да тренирате и по удобни за Вас спортни дрехи.

Трябва ли да идвам на всяка тренировка?

  ДА. Карате до изисква изключително голямо внимание, себеотдаденост и постоянство, за да може да се усъвършенствате.

През колко време се провеждат изпити за степен?

  Средно два пъти в годината се провеждат изпити за техническа степен, но помнете, че Вашето лично усъвършенстване и самочувствие лежат в основата на напредъка Ви, а не целта да си сменяте цвета на коланите на всяка цена.