Доджо Кун

Всички, които тренираме Карате До, трябва да знаем Доджо Кун, за да ни напомня към какво се стремим. Това е основната философия на Карате До, според майстор Фунакоши. Той вярвал в това, че за истинския каратека тези принципи не трябва просто да се приемат като наставления за залата, но и като насоки в живота. Всичко, което учим в залата, трябва да го прилагаме в живота ни, защото Карате До продължава и извъна залата.

Обясненията към Доджо Кун са написани от сенсей Терюки Оказаки X дан – главен инструктор на ISKF

 

Hitotsu. Jinkaku kansei ni tsutomuru koto

Това е главната цел в Карате До. Останалите четири принципа от Доджо Кун, както и всичките Двадесет ръководни принципа в Карате До, ни показват какво всъщност означава да търсим съвършенството на характера. Но това е най-важното нещо. Ние търсим това съвършенство вътре в нас и трябва да се стремим към него във всеки момент от нашия живот.

Това означава, че не трябва да спираме да се учим. Карате, също и както и животът сам по себе си, е непрекъснат процес на растеж и личностно развитие. Един процес, който продължава до живот. Добре е човек да си поставя цели, но веднъж щом ги постигнем трябва да насочим вниманието си към нови цели, да се развиваме. Да търсиш съвършенството на характера означава винаги да искаш да се развиваш, винаги да се стараеш и да се учиш.

 

Hitotsu. Makoto no michi o mamoru koto

Да защитаваш Пътя на истината означава да бъдеш искрен във всичко, което правиш. Говорим за това, да полагаш максимално усилие винаги, независимо какво правиш.

Да защитаваш Пътя на истината, разбира се, означава да бъдеш честен към другите хора, към отговорностите си, но най-вече да си честен към себе си. А да правиш това означава да даваш най-доброто от себе си във всичко.

Когато си верен на себе си, другите също ще ти вярват. Това създава доверие между хората. Да бъдеш верен на себе си е основата на разбирането на първия принцип, да се стремиш към най-доброто.

 

Hitotsu. Doryoku no seishin o yashinau koto

Давай всичко от себе си, винаги. Няма значение дали са тренировки, работа, връзка с партньор – давай сто процента от възможностите си. Да правиш нещо различно от това, означава да лъжеш себе си и околните. Ако не се стaраеш да даваш най-доброто, на което си способен – ти не си верен на себе си и на другите и не търсиш съвършенството на характера.

 

Hitotsu. Reigi o omonzuru koto

Истинският боец винаги показва уважение към другите хора. Това е нещо, което би трябвало да изпитваш в сърцето си. Да показваш уважение към другите е знак за смирение, а смирението е необходимо за развитие на съзнанието, за да можем да се учим и усъвършенстваме. Винаги може да научиш нещо от всеки човек, когото срещаш. Също така всеки човек, който срещаш е възможно да бъде и твой опонент в някакъв аспект и да те заплашва – физически или по друг начин. Във всеки случай, ако уважаваш другите ще може по-ясно да виждаш и преценяш хората и ще имаш възможност да извличаш максимума от всяка ситуация.

 

Hitotsu. Keki no yu o imashimuru koto

Това е напомняне за нашия душевен мир. Да се контролираме по всяко време, вътре в нас. Вътрешният конфликт е форма на насилие и води до необмислени действия, който трябва да се стремим да избягваме на всяка цена. Истинският боец винаги трябва да се контролира, а това се постига, чрез вътрешно спокойствие и мир в съзнанието. Ако сте принудени да се защитите като последен изход, тогава това е правилното нещо, което трябва да направите. Но вашата самозащита ще бъде успешна, само ако подходите със спокойно и чисто съзнание. в който случай, използването на техники от Карате До, наистина ще бъде истинска реакция на самозащита като последна възможност.